Proteomiczny dowód na serowarstwo z wczesnej epoki brązu
3 marca 2014, 14:24Analizując próbki żółtawego materiału, pobrane z 10 grobowców i mumii z nekropolii Xiaohe (1980-1450 r. p.n.e.) na pustyni Takla Makan, chemicy z Instytutu Molekularnej Biologii Komórki Maxa Plancka doszli do wniosku, że mają do czynienia z serem kefirowym z wczesnej epoki brązu. Ser zostawiono w hołdzie lub jako pokarm na życie po życiu.
![](/media/lib/184/n-blackblaze-4bad1a79732d5da81edd8db532cbc967.jpg)
Hitachi bije Seagate'a na głowę
22 stycznia 2014, 11:55Firma Blackblaze, która specjalizuje się w usługach archiwizowania danych opublikowała wyniki badań nad awaryjnością dysków twardych. Przedsiębiorstwo wykorzystuje ponad 28 000 HDD, dzięki czemu mogło przyjrzeć się rzeczywistemu czasowi bezawaryjnej pracy wielu urządzeń różnych producentów
![](/media/lib/94/n-1190802529_616172-eed6fd8ed5b143af340299c9cd4370d3.jpeg)
Gumy z kuchni molekularnej lekarstwem na otyłość?
8 stycznia 2014, 07:43Naukowcy z Uniwersytetu w Birmingham wytypowali składniki, które wystawione na oddziaływanie soku żołądkowego pęcznieją i tworzą dość twardy żel. Żel trudniej strawić, przez co dana osoba czuje się mniej głodna. Jak można się domyślić, ogranicza to chęć do podjadania czy przejadania.
![](/media/lib/557/n-edwardsiella1-8bc444e9ef768ed5d0e95b6b343f267b.jpg)
Prawie nie wystaje z lodu, a żyje
5 stycznia 2014, 16:01W Antarktyce występuje ukwiał Edwardsiella andrillae, który bardzo, ale to bardzo lubi lód. Do tego stopnia, że cały się w nim zakotwicza, a w wodzie znajduje się tylko wieniec czułków. To jedyne zwierzę morskie, które się tak zachowuje, w dodatku nikt nie wie, jak udaje mu się przeżyć.
![](/media/lib/178/n-he6-0cf85c384d71adff478309311bfe911b.jpg)
Helowe dyski już u klientów
6 listopada 2013, 13:38Firma Western Digital rozpoczęła sprzedaż dysków Ultrastar HE6. To 6-terabajtowe urządzenia do zastosowań biznesowych, a tym, co je wyróżnia, jest obecność helu zamiast powietrza we wnętrzu urządzenia. Dzięki użyciu tego gazu zmniejszono tarcie na jakie narażone są głowice i talerze HDD
![](/media/lib/175/n-sshdseagate-c01a164481668f0cde8330b9d4316072.jpg)
Seagate pokaże dyski z HAMR
1 października 2013, 11:50Seagate zapowiada na najbliższe dni prezentację technologii HAMR (heat assisted magnetic recording) dla dysków twardych. Technologia HAMR polega na tworzeniu na powierzchni dysku rodzaju kropek o średnicy mniejszej niż 100 nanometrów i podgrzewanie ich za pomocą lasera
![](/media/lib/173/n-palce-b62a32eea71e1f3cc6b594fca92de45a.jpg)
Nanowrażliwy ludzki palec
13 września 2013, 12:51Ludzki palec jest tak wrażliwy, że wykrywa nanometrowe wypukłości.
![](/media/lib/87/n-hacker-b0a79cb07edbf7a0c2c641156eb4bbfa.jpg)
Szantażyści pomogli policji
29 lipca 2013, 14:51Cyberprzestępcy zajmujący się rozpowszechnianiem złośliwego kodu typu "ransomware" niechcący pomogli policji. Zadaniem wspomnianego oprogramowania jest zablokowanie komputera ofiary i domaganie się pieniędzy w zamian za kod odblokowujący
![](/media/lib/152/n-seagatedysk-a5e6c1d5f40edc291d3e21843ea891ad.jpg)
Seagate szykuje HDD o pojemności 5 i 6 TB
18 lipca 2013, 19:03Seagate Technology, jeden z największych na świecie producentów dysków twardych, ma zamiar poszerzyć swoją ofertę o nowe urządzenia klasy Terascale. W pierwszej połowie przyszłego roku w ramach przeznaczonej dla przesiębiorstw rodziny Constellation ES.3 Megalodon zadebiutują urządzenia o pojemności 5 i 6 terabajtów
![](/media/lib/165/n-sztucce-eaf6f20f78b3a7cc20a4a51437940728.jpg)
Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku
26 czerwca 2013, 11:08Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).