Proteomiczny dowód na serowarstwo z wczesnej epoki brązu

3 marca 2014, 14:24

Analizując próbki żółtawego materiału, pobrane z 10 grobowców i mumii z nekropolii Xiaohe (1980-1450 r. p.n.e.) na pustyni Takla Makan, chemicy z Instytutu Molekularnej Biologii Komórki Maxa Plancka doszli do wniosku, że mają do czynienia z serem kefirowym z wczesnej epoki brązu. Ser zostawiono w hołdzie lub jako pokarm na życie po życiu.



Hitachi bije Seagate'a na głowę

22 stycznia 2014, 11:55

Firma Blackblaze, która specjalizuje się w usługach archiwizowania danych opublikowała wyniki badań nad awaryjnością dysków twardych. Przedsiębiorstwo wykorzystuje ponad 28 000 HDD, dzięki czemu mogło przyjrzeć się rzeczywistemu czasowi bezawaryjnej pracy wielu urządzeń różnych producentów


Gumy z kuchni molekularnej lekarstwem na otyłość?

8 stycznia 2014, 07:43

Naukowcy z Uniwersytetu w Birmingham wytypowali składniki, które wystawione na oddziaływanie soku żołądkowego pęcznieją i tworzą dość twardy żel. Żel trudniej strawić, przez co dana osoba czuje się mniej głodna. Jak można się domyślić, ogranicza to chęć do podjadania czy przejadania.


Prawie nie wystaje z lodu, a żyje

5 stycznia 2014, 16:01

W Antarktyce występuje ukwiał Edwardsiella andrillae, który bardzo, ale to bardzo lubi lód. Do tego stopnia, że cały się w nim zakotwicza, a w wodzie znajduje się tylko wieniec czułków. To jedyne zwierzę morskie, które się tak zachowuje, w dodatku nikt nie wie, jak udaje mu się przeżyć.


Helowe dyski już u klientów

6 listopada 2013, 13:38

Firma Western Digital rozpoczęła sprzedaż dysków Ultrastar HE6. To 6-terabajtowe urządzenia do zastosowań biznesowych, a tym, co je wyróżnia, jest obecność helu zamiast powietrza we wnętrzu urządzenia. Dzięki użyciu tego gazu zmniejszono tarcie na jakie narażone są głowice i talerze HDD


Seagate pokaże dyski z HAMR

1 października 2013, 11:50

Seagate zapowiada na najbliższe dni prezentację technologii HAMR (heat assisted magnetic recording) dla dysków twardych. Technologia HAMR polega na tworzeniu na powierzchni dysku rodzaju kropek o średnicy mniejszej niż 100 nanometrów i podgrzewanie ich za pomocą lasera


Nanowrażliwy ludzki palec

13 września 2013, 12:51

Ludzki palec jest tak wrażliwy, że wykrywa nanometrowe wypukłości.


Szantażyści pomogli policji

29 lipca 2013, 14:51

Cyberprzestępcy zajmujący się rozpowszechnianiem złośliwego kodu typu "ransomware" niechcący pomogli policji. Zadaniem wspomnianego oprogramowania jest zablokowanie komputera ofiary i domaganie się pieniędzy w zamian za kod odblokowujący


Seagate szykuje HDD o pojemności 5 i 6 TB

18 lipca 2013, 19:03

Seagate Technology, jeden z największych na świecie producentów dysków twardych, ma zamiar poszerzyć swoją ofertę o nowe urządzenia klasy Terascale. W pierwszej połowie przyszłego roku w ramach przeznaczonej dla przesiębiorstw rodziny Constellation ES.3 Megalodon zadebiutują urządzenia o pojemności 5 i 6 terabajtów


Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku

26 czerwca 2013, 11:08

Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy